Restauració: camí de les Revoltes
13 de maig, 2014 | Blog.A l’octubre de 2009 l’equip del Programa Medi Ambient, de Punt2, va estar en la serra de Bernia, gravant un reportatge sobre la restauració del camí dels Revoltes.
El camí dels Revoltes comunicava Altea la Vella amb les terres més altes de la vessant sud de Bernia i probablement amb el fort renaixentista de Bernia.
Aquest projecte ha sigut emblemàtic per que recupera el millor camí històric de la Marina Baixa que estava en un estat de conservació precari. A més es tracta de la primera restauració d’importància que es realitza en camins tradicionals de les muntanyes valencianes.
Els treballs més importants han sigut, l’eliminació de vegetació, la recuperació de traçats originals, la reconstrucció de marges, la consolidació i reconstrucció d’empedrats i la construcció de desguassos i graons. S’han utilitzat principalment tècniques tradicionals de maçoneria.
El projecte ha sigut promogut per l’ajuntament d’Altea, finançat per la Conselleria de Medi Ambient, Territori i Habitatge i la redacció del projecte i l’execució han estat a càrrec de Terra Ferma.
La restauració del camí dels Revoltes és part d’un projecte més ampli que comprèn l’adequació i senyalització de la volta a Bèrnia (PR7) i els accessos des de les fonts de l’Algar i des de Xaló, en la qual han participat els ajuntaments de Xaló, Callosa, Benissa i Altea. Aquest és un de les nostres primeres senderes homologades ( PR-CV7) i estava pendent de deshomologació per les deficiències en la senyalització.
Terra Ferma va proposar als ajuntaments implicats anar més lluny de la senyalització, per a adequar la plataforma del camí a les necessitats del públic nombrós i divers que ho recorre.